Békeséta | Szolgáltatásaink

DiscovePeace logoA Fedezd fel a békét Budapesten! a discoverpeace.eu projekt keretén belül kidolgozott és azóta is alkalmazott, továbbfejlesztett kültéri társas tanulási forma. A demokráciára, a partnerségre, az együttműködésre érzékenyítő és aktivizáló tanulási alkalmakat kínálunk itt Budapesten. Felnőtteknek és fiatal felnőtteknek, diákoknak egyaránt. E budapesti séták összetett értelmezést kínálnak a békéről, és gondolatokat ébresztenek egy koncepcióról, mely önmagában is már aktív elköteleződést jelent a civil társadalom felé. A békesétákban ötvöződik a város feltehetőleg alig ismert részeinek felfedezése és a demokratikus társadalmak ide vonatkozó dinamikus jellemzőinek megismerése.

Itt Budapesten, hat másik európai nagyváros mellett, aktív állampolgársághoz és demokrácia-gyakorláshoz kötődő fontos személyiségeket és eseményeiket ismerhet meg a sétáló. A séták során épületek és helyek új jelentést nyernek. E szolgáltatással az is célunk, hogy tudatosítsuk, hogy a civil jogi mozgalmak milyen jelentőséggel bírnak, és hogy az elemző részvétel mennyire fontos. Valamint célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a béke ügyére. Európában a 19. század óta léteznek és működnek békemozgalmak, de ezeket kevés médiafigyelem övezi. Sétaállomásaink emberi történeteket és tényanyagot közvetítenek a civil társadalom és a demokrácia fejlődésével kapcsolatban.

Szerintünk a béke az emberektől függ. A részvétel a demokrácia fejlődésének elengedhetetlen feltétele.

Ezért is kínáljuk sétáinkat, csoportra szabva, az adott érdeklődésre építve. Az is érdekel minket, hogy a velünk sétáló számára mit jelent a béke.

A békeséták információt, javaslatokat és lehetőséget kínálnak a felnőtt tanulóknak arra, hogy aktívan részt vegyenek a demokrácia építésében, a társas kompetenciáik fejlesztésében és a béke ügyének előmozdításában. Az állomások során kérdéseket teszünk fel, lehetőség nyílik különböző aktivitással és több művészeti ág, képzőművészet, playback-színház alkamazásával mindnekinek a békéhez való személyes álláspontját megtalálni, kifejezni. Szeretnénk, ha nem (jól bejáratott módon) a békekultúra fogyasztóivá válnánk, hanem elgondolkoznánk a részvétel és felelős véleménynyilvánítás fontosságáról.

» Tovább a Fedezd fel a békét Budapesten projekthez

» A projekt Facebook oldala