BP100 - Fedezd fel a békét Budapesten | Projektjeink

2013. Április 7.

Eső, felhők, esőfelhők. Tavaszodik nemsokára, de ezen a vasárnapon még a téli, hideg Budapesten indultunk neki a sétának – csak emlékeztünk az előző napi napsütésre. A Café Alibi az Egyetem téren vasárnap reggel is nyitva. Így tudtunk itt indítani egy reggeli kávéval és megvárni, míg minden sétálónk megérkezik. 10 órakor léptünk ki az egyetem elé, az eső elállt, így körbeálltunk a szabad ég alatt, a néptelen placcon. A város csendesen ébredezett még a fűtött lakásokban.

Kezdés: Ismerkedés és Kapcsolódás

A séta vezetői (Kovács Dani, B. Nagy Éva és Somogyi Bea) bemutatkoztak, elmondták, miért vagyunk itt, és arra kérték a résztvevőket, hogy ismerkedjenek meg egymással, mindannyian, úgy ahogy vannak. 3 játék és 10 perc elteltével már több tekintetet és nevet tudtunk, mint reggel 9-kor idefelé jövet. Felvázoltuk egymásnak azt is, hogy ki miért jött, ki kit ismer a csoportból.

1. állomás: Közösség és Reakció az erőszakra

Nyáry Pál utca 9. Ez a bérház egy a Budapest100 2013-as házai közül. Már vasárnap reggel 10h-kor nyitott kapukkal, eleven, nyüzsgő tömeggel fogadott minket és a többi látogatót.

Szóba került: Mi a béke? Mi köze a Budapest100-hoz a Vitakultúra Egyesületnek? És Karádynak a békéhez? Milyen közös gondolat és érték van a Budapest100 és a Discover Peace in Europe projektünk között? Hány másik európai nagyvárosban készítenek békesé-tát kollégáink? Mitől közösségi tér egy bérház?

Karády-kvíz, Karády-üdvözletek és a „Mindig az a perc ...” rögtönzött kórus után bejutot-tunk a sárga falú, dupla udvarú bérházba és annak pincéjébe. Itt bújtatta Karády a kivég-zéstől megmentett („kivásárolt”) zsidó gyerekeket a II. világháború idején. Iszonyú.

2. állomás: Közösségi tér és Személyes dimenzió

Károlyi kert. A Belváros legrégibb kertje. Közösségi tér. Madárcsicsergés. Beszélgettünk és szobrokat alkottunk magunkból: miben nyilvánul meg az én belső békém?

3. állomás: Békepolitika és Reakció az erőszakra

Bródy Sándor utca 8. Magyar Képviselőház, Régi Országház (ma Olasz Intézet), Interparlamentáris Unió ülése 1896-ban. Idézeteket olvastunk fel Jókaitól és a korabeli sajtóból. Idézeteket osztottunk, 3 fő a csoportból azonos szöveget kapott, s megtalálta egymást a következő állomásig.

4. állomás: Békeoktatás és Intézményesülés

Szentkirályi utca 26. Nemzeti Tornaegylet és Kemény Ferenc. 1863-as civil kezdeményezés. És egy ember, aki a XIX. századi magyar polgári békemozgalom legnagyobb alakja, a béke elkötelezett híve, meghatározója volt a hazai és nemzetközi békemozgalomnak és a békeoktatásnak. Szemközt, ahol a járda kiszélesedik, ott olvasták fel 3-4 fős csapatokban a résztvevők és önkénteseink együtt, Kemény Ferenctől és Jókaitól válogatott gondolatokat: mi a békeszeretet, mit kezdjünk a nemzeti különbözőségekkel, és hogy neveljük a gyerekeket, hogy jobban bízzanak társaik jóhiszeműségében.

5. állomás: Reakció az erőszakra és Közösség és vallás

Carl Lutz park és a Kazinczy utcai Ortodox Zsinagóga Mielőtt a Kazinczy utcai Kőlevesben színházon keresztül oszthatták meg egymással és láthatták vissza élményeiket a résztvevők, az időközben előbújt nap kíséretében a Carl Lutz parkig és onnan a zsinagógáig jutottak. Zsidóság, vallás, közösség, embermentés. A zsinagógába, mely szintén 100 éves, s nyitott kapukkal várta a látogatókat ezen a Buda-pest100 hétvégén, a záróelőadásunk után többen visszamentek, hogy csoportos vezetésben nézhessék meg belülről.

Így a séta 2 órás volt. Az V. kerületből a Palotanegyedig, s onnan a Belső-Erzsébetvárosba vezetett. Rövidebb-hosszabb időre időnként bővült csapatunk behallgató érdeklődőkkel. S mindig újabb páros vezetett minket a következő helyszínre.

Zárás: Személyes élmények és visszajelzés

A sétát záró visszajátszások (a Pepita Playback Társulat tagjainak közreműködésével) teázással és a személyes élmények megosztásával 1 órás záróprogramot jelentett a résztvevőknek. A Kőlevesben fel tudtunk melegedni, megpihenni, beszélgetni és színházban és rögtönzött grafikai kiállításban visszanézni, amit mi éltünk meg. Szabadsága volt mindenkinek abban, hogy megossza, amit akar és részesüljön a másik élményéből is.

Kértünk és kaptunk visszajelzést. Ezekből idézünk:

Elbúcsúztunk. Tartjuk a kapcsolatot.

Köszönjük mi is, jó volt!

A beszámolót készítette:

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért

Az egész életen át tartó tanulás programja - logo