Fedezd fel a békét Budapesten | Projektjeink

Ez a projekt a Fedezd fel a békét Európában (Grundtvig Multilaterális projekt) részeként született meg, mely a Bécsben, Berlinben, Budapesten, Hágában, Manchesterben, Párizsban és Torinóban létrehozott békesétákról szólt.

A mi béke-koncepciónk a demokrácián, a civil társadalmon és olyan embereken alapul, akik a saját életük és a közügyek alakításában úgy vesznek részt, hogy önmagukkal tisztában vannak és bátrak.

A békeséták összetett értelmezést kínálnak a békéről, és gondolatokat ébresztenek egy koncepcióról, mely önmagában is már aktív elköteleződést jelent a civil társadalom felé. A békesétákban ötvöződik a város feltehetőleg alig ismert részeinek felfedezése és a demokratikus társadalmak ide vonatkozó dinamikus jellemzőinek megismerése. Ezáltal épületek és helyek új jelentést nyernek. A „Fedezd fel a békét Európában” című projekttel célunk tudatosítani az emberekben, hogy a civil jogi mozgalmak milyen jelentőséggel bírnak, és hogy az elemző részvétel mennyire fontos.

Hét európai nagyváros békéhez, aktív állampolgársághoz és demokrácia-gyakorláshoz kötődő fontos személyiségeit és eseményeit ismerheted meg a discoverpeace.eu címen, amely Berlin, Bécs, Budapest, Hága, Manchester, Párizs és Torino békeséta-útvonalait ismerteti. “Fedezd fel a békét Európában” kezdeményezésünk egy szabadtéri tanulási folyamat, ahol olyan műemlékeket, helyszíneket és emberekről, szervezetekről, közösségekről árulkodó épületeket mutatunk be, amelyek mellett legtöbbször csak elsétálunk.

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a béke ügyére. Mind a hét városban a 19. század óta léteznek és működnek békemozgalmak, de ezeket kevés médiafigyelem övezi. Egyénileg is bejárható sétaállomásaink emberi történeteket és tényanyagot közvetítenek a civil társadalom és a demokrácia fejlődésével kapcsolatban.

Szerintünk a béke az emberektől függ. A részvétel a demokrácia fejlődésének elengedhetetlen feltétele.

A békeséták információt, javaslatokat és lehetőséget kínálnak a felnőtt tanulóknak arra, hogy aktívan részt vegyenek a demokrácia építésében, a társas kompetenciáik fejlesztésében és a béke ügyének előmozdításában.

» BP100 aloldal

Projektpartnerek

További linkek