Kölcsey IMPRÓ szakkör | Projektjeink

Kölcsey IMPRÓ szakkör
Az első középiskolás playback-színházi csoport Magyarországon

Az utóbbi néhány évben, a Kölcsey Ferenc Gimnázium IMPRÓ szakkörének szakmai hátterét egyesületünk szakembereivel és általunk meghívott vendég előadókkal biztosítjuk. Célunk az, hogy a fiatalok együttműködés-kultúrája, önérvényesítése és -képviselete erősödjön, és így közösségeik rezilienciája növekedjen.

A Vitakultúra Egyesület 1997 őszén a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjaiból alakult. Mindennek elindítója és évtizedeken keresztül legfőbb gondozója Sándor Zsuzsa pedagógus volt.

Azóta is szoros együttműködésben állunk a Gimnáziummal, rendszeresen fejlesztjük különböző osztályközösségeit, s azutóbbi 4 évben az IMPRÓ szakkör vezetését vállalva annak nyári táborát, fellépéseit, alkalmazott playback-színházi eseményeit és rendszeres fejlesztését támogatjuk.

Célunk az, hogy a fiatalok együttműködés-kultúrája, önérvényesítése és -képviselete erősödjön, és így közösségeik rezilienciája növekedjen. Ezáltal örömteli és produktív kapcsolódást alakítsanak ki maguk között és gondozzanak a tágabb környezetükben is. A szakkör az első középiskolásokból álló playback-színházi csoport Magyarországon. A playback-színház, mely egy különleges közösségi kortárs színházi forma, valamint nemzetközi mozgalom és iskolarendszer, a személyes történetek meghallgatásán és azok színházban való spontán visszaadásán alapszik.

A playback-improvizáció fejlesztésére és elmélyítésére tesszük a hangsúlyt a szakkörben. Önismereti és kommunikációs hozadékkal bíró, a párbeszéd-kultúrát támogató munkát playback-színházi tanárokként, közösségfejlesztő szakemberekként, valamint művészekként támogatjuk, fejlesztjük, vezetjük.

Ahogy mi gondolkodunk róla: a PLAYBACK-színház egy beszélgetést, találkozást, rálátást segítő művészeti folyamat. A színházi improvizációt és más művészeti ágakat (zene, mozgás, rajz) használunk arra, hogy egy különleges módon találkozzunk egymással és önmagukkal. Egy olyan közeg, melyben résztvevőként, alkotótársként, egy közösség tagjaként, befogadóként, nézőként saját történeteket osztunk meg egymással egy un. játékmester segítségével, ezeket dolgozzuk fel, játsszuk vissza (színpadon, zenészként, képzőművészeti alkotásban, versben, stb.) – ezen keresztül kommunikálunk. Valamint egyéb Improvizációs és drámajátékok segítségével fejlesztjük az önkifejezést, kommunikációs készséget, egymás meghallgatását, együttműködést, koncentrációt.

Ennek kerete: a heti rendszerességgel, társvezetésben tartott szakköri alkalmak, az egyhetes nyári tábor és az év közbeni fellépések, alkalmazott playback-színházi események az iskolán belül és kívül, a VI. kerületben és azon túl.

A program Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata támogatásával, valamint a Kölcsey Gimnáziumért Közhasznú Alapítvány támogatásával valósul meg.

Támogatóink

A program Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata támogatásával, valamint a Kölcsey Gimnáziumért Közhasznú Alapítvány támogatásával valósul meg.

kolcsey-logo tervar-logo