Mit mondasz | Projektjeink

Mit Mondasz? Társadalmi Párbeszéd Színház Ma Budapesten

Ebben a projektben a Társadalmi Párbeszéd Színházzal (TPSZ) a mai magyarországi társadalom különböző budapesti érintett csoportjainak tettük lehetővé, hogy irányítottan elmondják és meghallgassák egymás nézőpontját, történetét, egy-egy, a közös ügyeinket érintő aktuális témában. Mindezt playback-színházi formában, a közönség részvételével, azaz a nyilvánosság bevonásával. Az elmúlt időszakban 3 fórumot vállaltunk ez ügyben. A fogyatékossággal élő emberek ügyében a KézenFogva Alapítvánnyal, a lakhatás ügyében a Habitat for Humanity Hungary-val és a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány XV. kerületi Családok Átmeneti Otthonával, valamint a női civil vezetők ügyében, szolidaritás témában a Védegylettel együttműködésben hoztuk létre ezeket. A projektet a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával valósítottuk meg.

A megszólított érdekcsoportoknak lehetőségük nyílt meghallgatni egymást és párbeszédet folytatni egymással az őket érintő, életüket alapvetően befolyásoló közéleti témákban. Ezzel lehetőséget teremtettünk arra is, hogy változás következzen be az érintettek együttműködésében. Egyetlen alkalom is képes mintát adni az együttműködésen, inkluzivitáson alapuló kommunikációs kultúrára.

TPSZ_pic_5

Fotó: Raffay Zsófi

A TPSZ alkalmakon minden érintetti csoportból megszólalnak résztvevők a játékmester irányításával, és beavatják a témával kapcsolatos személyes történetükbe a többi jelenlevőt. Érzéseiket, a velük történt eseményeket a playback-játszók (színészek, zenészek) megjelenítik, valamint egy képzőművész is visszaadja azt, a folyamat során keletkezett képzőművészeti alkotásokban tükrözi. A résztvevők egymás történeteit megnézik, s azokra reagálva mesélnek. A többi résztvevő azáltal, hogy meghallgatja és megnézi a történeteket mind a színpadon, mind a képekben, bevonódhat személyes szinten, s változást hozhat létre a témához, a látott történethez való viszonyában. A TPSz alkalmon, mind egész csoportban, mind kiscsoportban dolgozunk a résztvevőkkel, a konkrét alkalomhoz igazodva.

A mai magyarországi társadalom erős polarizáltságát, a budapesti lakosokra különösen jellemző közéleti apátiát kívántuk oldani e fórumokkal, illetve lehetőséget akartunk teremteni, hogy civilek beleszólhassanak közös ügyeik intézésébe, saját sorsuk alakulásába. Így is támogatni kívánjuk a szabad, demokratikus, partnerségre épülő, a pluralizmust értéknek tekintő vita-kultúrát. Hogy autonóm, felelős és kiegyensúlyozott, emberhez méltó életet élhessjünk egy civilizált társadalom állampolgáraiként.

Projekt team:

Módszertani videó a "Mit mondasz? Szolidaritás" TPSZ fórumunk alkalmából

Partnereink

Megjelenések

További részletekért, látogasd meg a Társadalmi Párbeszéd Színház FB oldalát