Projektjeink

1. Együtt nevelünk, együtt nevetünk!

Oktatási civilekkel karöltve kezdtünk kampányba az együttnevelésért.

Szülőket szeretnénk bevonni és mozgósìtani. Célunk, hogy valós és megalapozott ismeretek birtokában irassák be gyerekeiket az iskolába és tudatosságukkal segìtsék a pedagógusok munkáját.


2. Grassroots oktatási közösségek támogatása

Oktatási civilek hálózatának koordinálását vállaltuk az ”Európai Civil Társadalom a Helyi Jólét Megteremtéséért” projekt magyarországi facilitálásával.

A következő szervezetek vettek aktìvan részt az idei első együttgondolkodásban és közös projektek megtervezésében:

3. Budapest100 és 100 év béke Budapesten

2013-ban is csatlakozunk a Budapest100 programjához. Az előző években egy-egy 100 éves házban szerveztünk programot, a látogatók és a lakók találkozását segítettük.

Most Budapest egy részét béke-sétán keresztül mutatjuk be. Az elmúlt 100 év békemozgalom, békekultúra szempontjából jelentős helyszíneiből (egy személyhez, intézményhez, közösséghez... stb. köthetően) és a Budapest100 házaiból válogattunk.

Olyan interaktív séta ez 12-15 fő részére, mely során a résztvevők gondolkodnak, éreznek, beszélgetnek, játszanak arról, hogy mi a béke, mi köze ehhez Budapestnek, nekünk. A séta végén a felmerült élményekre playback színházi formákkal nézünk rá.

A középpontban az együttélés.

Ez a séta egyben a Discover Peace in Europe projektünkhöz is kapcsolódik. Több európai nagyvárosban párhuzamosan dolgozunk azon, hogy a saját eszközeinkkel, szemléletmódunkkal békesétákat vezessünk. 2014-re, az 1. világháború kitörésének 100. évfordulójára, időzítjük fő rendezvényünket, kidolgozott sétáinkat. A BP100-zal folytatjuk az együttműködést.

A „Fedezd fel a békét Budapesten...” séta ideje: 2013. április 7. 10-13h-ig.

Regisztráció a sétára itt: vitakultura@vitakultura.hu

A séta-csoport megtelt!

Részletesebben az Fedezd fel a békét Budapesten sétáról

4. Művészettel a multikulturális közösségekért

(Art for Multicultural Communities)

Partnereinkkel azt kutatjuk, hogyan lehet művészettel elősegíteni az interkulturális párbeszédet az egy helyen élő és etnikailag, kulturálisan vagy vallási alapon megkülönböztetett közösségek között. Zenével és improvizációs (playback) színházzal kívánunk kapcsolatot teremteni, illetve a több szinten zajló kommunikációt elősegíteni.

Partnereink: True Heart Theatre (London), Ad Hoc Theater (Bécs), European University Cyprus (Nicosia), Diverse Faith Alliance (Tallinn) és pepita Playback Színház (Budapest).

A projektet az Európai Unió ’Egész életen át tartó tanulás’ programja, a Grundtvig ’Tanulási kapcsolatok’ pályázatának támogatásával valósítjuk meg.

Részletesebben az AMC projektről

Projektünk Nívódíjat kapott a Tempus Közalapítványtól

5. Érzelmek - Értékek - Érdekek

(Társadalmi Párbeszéd Színház a fogyatékossággal élő emberekért)

Egyedülálló, nyilvános közösségi fórumot hoztunk létre Társadalmi Párbeszéd Színház néven, melyen a mai magyar társadalom érintett csoportjait, és azok képviselőinek adunk lehetőséget, hogy elmondják, meghallgassák és megnézzék egymás nézőpontját egy adott témában. Történeteket, gondolatokat és érzéseket adnak elő színészeink playback színházi formában a nyilvánosság bevonásával.

Ebben a programban a csömöri Egyenlő Esélyekért! Alapítvány lakói és azok hozzátartozóinak kezdeményezésére teremtettünk lehetőséget a társadalmi párbeszédre.

Az Alapítvány vezetői, munkatársai, az érintett hivatalok és civil érdekképviseleti szervezet képveselői vettek részt a rendezvényünkön.

A projektet a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósítjuk meg.

Aktuális együttműködő partnereink itthon:

Aktuális együttműködő partnereink külföldön