Szolgálatatásaink

Civil

Társadalmi Párbeszéd Színház

A Társadalmi Párbeszéd Színház (TPSZ) a Vitakultúra Egyesület és Donáth Attila közös fejlesztése, szolgáltatása. Egyesületünk elsődleges célja a kultúrafejlesztés, a társadalmi integrációs folyamatok elősegítése. Ezen belül kiemelt helyet kap e nyilvános közösségi fórum, mely lehetővé teszi a társadalom adott témában érintett csoportjai, azok képviselői számára, hogy irányítottan mondják el és hallgassák meg egymás nézőpontját. A személyes történeteket, gondolatokat, érzéseket playback-színházi formában, a közönség részvételével, azaz a nyilvánosság bevonásával mutatjuk be.

» Részletesebben az TPSZ szolgáltatásról

Békeséta

A Fedezd fel a békét Budapesten! a discoverpeace.eu projekt keretén belül kidolgozott és azóta is alkalmazott, továbbfejlesztett kültéri társas tanulási forma. A demokráciára, a partnerségre, az együttműködésre érzékenyítő és aktivizáló tanulási alkalmakat kínálunk itt Budapesten. Felnőtteknek és fiatal felnőtteknek, diákoknak egyaránt. E budapesti séták összetett értelmezést kínálnak a békéről, és gondolatokat ébresztenek egy koncepcióról, mely önmagában is már aktív elköteleződést jelent a civil társadalom felé. A békesétákban ötvöződik a város feltehetőleg alig ismert részeinek felfedezése és a demokratikus társadalmak ide vonatkozó dinamikus jellemzőinek megismerése.

» Részletesebben az Békeséta szolgáltatásról

Közösségi színházi alkalmak

Egyesületünket gyakran keresik meg közösségi programok szervezői. Közösségi playback-színházi alkalmakat tartottunk már idősklubokban, iskolákban, civil szervezeteknél, munkahelyi, lakóhelyi és informális közösségekben is. A playback-színház az ismerősök színháza. Emberek összejönnek, hogy megosszák egymással életük apróbb vagy fontosabb pillanatait és visszanézzék azt művészi fomrában a színpadon. Így beszélgetve, találkoznak egymással és saját magukkal is a másik törénetén keresztül. S ismeretlenekből ismerőssé válhatnak.

Oktatás

Osztályfőnök jobbkeze

Az osztályfőnökök mindennapi munkája állandó kihívássá nehezedett az ezredfordulós generáció megjelenésével. Folyamatában segítjük az osztálykirándulások, közös rendezvények zökkenőmentes megszervezését, lebonyolítását. Mediáljuk az osztályokban keletkező, életkori sajátosságokon alapuló konfliktusok kezelését, transzformálását, a klikkesedés felpuhítását.

Diákönkormányzati (DÖK) képzések

Megalakulásunk óta foglalkozunk diákönkormányzatok fejlesztésével. Általános és középiskolákban a DÖK-segítő pedagógusokkal és a DÖK vezetőjével, egyetemek esetében pedig a HÖK vezetőivel együtt találtuk meg az adott csoporthoz a legilleszkedőbb megoldást. Közös pályázatírás, tanácsadás elakadás esetén, képzések (csapatépítő tréning, vezetőképző tréning, kommunikációs tréning, érdekérvényesítő tréning, programszervező tréning).

Interkulturális képzés

Napjainkban már nyilvánvaló, hogy az interkulturális kommunikáció és interkulturális vezetés témaköre alapvető fontosságú oktatási terület. Különösen európai uniós tagságunk óta egyre több nemzetközi szervezet végez tevékenységet az új tagországokban, így Magyarországon is. Az interkulturális interakciókra való felkészülés három fő eleme: az emberek ráébresztése a kulturális különbségekre és ezen belül saját kultúrájuk jellemzőire; a különbségek okainak ismerete, illetve megértése; a hatékony interkulturális viselkedésre készségeine elsajátítása.

Színházi műhelyek, színjátszókörök, drámacsoportok

Önismeret, társismeret? – Gyere színház, ide veled! Diákoknak, fiatal felnőtteknek és felnőtteknek tartottunk már különböző műfajú színházi alapú műhelymunkát.
Színházi workshopjainkat a jártas szakembereink vezetik: drámapedagógiában, playback improvizációs színházban, pszichodrámában és gyermekpszichodrámában képződött, gyakorlott szakembereink vezetik

Üzleti

Közösségi színházi alkalmak a munkahelyen

Egyesületünk a munkahelyi közösség, illetve a munkahelyet, üzleti szervezetet körülvevő tágabb közösség számára is szóló programokat szervez. Közösségi playback-színházi alkalmakat tartottunk munkahelyi és informális közösségekben egyaránt.

Együttműködés-fejlesztés

Előfordul, hogy konfliktuskezeléssel indul a munka, hogy később a közösségen belül az együttműködés szintje a hatékony és örömteli szintre emelkedhessen. Célunk, hogy a munkahelyhez kötődő közösség vagy a szervezet minden tagja a képességeinek és személyes motivációinak megfelelő munkát végezzen. A gondosan előkészített, széles körű bevonást a playback-színház és a dráma eszköztára, valamint több tízéves csoportvezetési és tréneri tapasztalatunk segíti.

Pszicho-szociális támogatás

Megváltozott munkaképességű emberek és a velük dolgozó munkatársak, valamint az őket befogadó szervezet, vállalkozás tagjai számára kínálunk rendszerszintű és az egyéni igényeket és szerepeket is figyelembe vevő komplex támogatási, képzési folyamatot. Erőteljesen építve dramatikus eszköztárunkra, valamint NLP alapú szemléletünkre.